Siste nytt fra Svalbard

Filmteam på Spitsbergen på tvers

SPITSBERGEN:
Skrevet 13.05.2021.

Vi har nettopp krysset Spitsbergen på tvers med Huy Rebel AS, et filmteam som skal lage promoteringsfilm for Backyard Svalbard. Selv om noen ikke hadde mye erfaring med ski eller vinterovernatting, klarte de seg utrolig bra, og de fikk uforglemmelige øyeblikk.

Vellykket prosjekt

Spente dro fem personer og 1 hund ut på ekspedisjon på østkysten av Spitsbergen. Fra starten i Mohnbukta gikk ferden vestover til Tempelfjorden. Loup var guide på turen, og dette var hans første krysning av Spitsbergen. "En fantastisk tur", sier Loup.

Isbjørn siste dag

Turen inneholdt alt! Alt fra snøscooter, til båtkjøring, alt av vær, og til slutt siste dag kom isbjørnen, kongen av Arktis. Dette var et gjestmildt møte, men pulsen økte nok litt da de oppdaget bjørnen 150m unna.

Gruppen ble kjørt ut til Mohnbukta med snøscooter. Derfra skulle de gå 45 km vestover. Første etappe gikk opp Hayesbreen hvor de campet første natt.

Været varierte fra fint vær til whiteout i løpet av samme dag. De første dagene var preget av lite sikt, og først på dag 3 åpnet skydekket seg. Da kunne de endelig se den magiske svalbardnaturen og utsikten ned mot Tempelfjorden.

Andre etappe gikk fra Hayesbreen til Panoramaberget, en nunataq som stikker opp fra isen. Dette var turens høyeste punkt. Etappene var omtrent 10-12 km lange.

Tredje etappe gikk fra Panoramaberget til Von Post- breen. Denne natta skulle bli vindfull.

Huy Ta sender opp dronen sin for å filme fra oven i camp. Han hadde med seg 3 droner, og alle tre fikk stor medfart på ekspedisjonen. Det er krevende å holde styr på alt utstyret og ikke minst å holde liv i batteriene. Målet med turen var å filme innhold til promoteringsfilm.

Guiden Loup hadde fått lånt en prototype av Alt i 3 sin «burning box». Denne fungerte veldig bra! Vi bruker bensin til å koke vann, til å koke middag, og til å varme opp inne i teltet. Sikker og enkel bruk av brenner er viktig for å ha kos på tur.

Med seg på tur hadde han hunden sin Winch. Det er alltid kos å ha hund med seg på slike turer. Sosialt selskap, fysisk kontakt, og ikke minst, en god bjørnevarsler…

… for på siste dag ble de møtt av kongen av Arktis. Han viste seg fra sin beste side nede på Tempelfjorden. Se video under der Loup forklarer.

Det var stort spenn i erfaringsnivå, men det var ikke noe problem for denne gjengen. Denne turen passer for de som er fysisk alsidig, men ikke nødvendigvis har erfaringer med vinterovernattinger. Vil du lese mer om Spitsbergen på tvers, trykk på linken under.

Les mer om Spitsbergen på tvers