Jons beste turtips

Hold deg varm

For å ha en god tur og fin opplevelse når du ferdes på vinteren er det viktig å finne de tingene som gjør deg komfortabel.

Hvis du klarer og holde deg varm og behagelig vil du se at du klarer å nyte turen enda mer. Det handler mye om å finne de tingene som gjør livet enklere.

Her har jeg derfor samlet et par av mine tips til hvordan drive med vinterfriluftsliv!

Snorer på buksen

Mange bukser og jakker kommer uten en kraftig snor på glidelåsene. Det gjør det vanskelig å bruke dem og man ender derfor ofte opp med å ta av seg på vottene, noe som er dumt. Knytt derfor små forlengere med tau og en knute som gjør det enkelt å få tak i dem med vottene. Det gjør det hele både enklere og mer effektivt.

Dampsperre

Føttene er noe av det viktigste å ta vare på, på tur. Vi kan bli fort kalde på føttene, men vi svetter også mye når vi går. Et tips for å holde skiskoene tørre er derfor å bruke dampsperre. Dampsperre er en plastmembran som hindrer svetten din fra å komme ut i skiskoen å gjøre den fuktig. Ved bruk av dampsperre forblir dermed skiskoen tørr gjennom hele turen, noe som er en fordel når det er veldig kaldt. En dampsperre kan være noe så enkelt som en handlepose fra butikken. Ha en tynn ullsokk innerst mot foten, deretter en plastpose etterfulgt av en tykkere ullsokk. På denne måten samler svetten seg i den tynne sokken, som er enkel å tørke når du kommer til camp. Den tykke ullsokken og skiskoen forblir tørr. Det kan være ubehagelig å bruke først, men man blir fort vandt til det.

Ikke slipp vottene.

Det er ofte vindfullt på Svalbard og det stiller noen krav til kontroll på utstyret. Ha derfor noe å hekte vottene eller hanskene med på kroppen når du tar de av slik at du ikke går i fellen med å legge dem på bakken. Enten en liten karabiner eller en snor til kroppen/håndleddet.

Liners og votter

Når det først kommer til hendene, er mitt beste tips å alltid ha dem tildekket. Bar hud kan fort bli skadet, enten av kulde og vind eller av å ta på metall eller lignende. Ha alltid med deg et par gode hansker for når du må jobbe med hendene, samt et par gode votter. Mitt tips til deg er å ha et par tynnere ull hansker, såkalt liners, på hendene inni vottene. Dette gjør at når du kjapt må arbeide med hendene er du enda beskyttet og et ekstra lag med ull varmer.

Ikke svett, kle deg derfor lag på lag.

Kle deg med ull inerst så et mellomlag og vindtett ytterst. Dette er et veldig simpelt og kanskje et kjent tips, men det er veldig viktig. Det gjør at du enkelt kan regulere og derfor ungår du å svette. Svette kan fort kjøle deg ned når du stopper og derfor er det ikke bra å svette for mye. Du kan også skru ned tempo hvis du begynner å svette for mye.

Talkum

Det er viktig å lufte og tørke føttene når du kommer frem til camp. Ha en boks med talkum i toalettvesken på tur og strø det hvite pulveret over de fuktige føttene. Dette tar opp all fuktigheten og det er en herlig følelse å ta på deg tørre sokker på en tørr fot etter en lang dagsmarsj. De tynne ullsokkene kan du tørke på kroppen mens du sover om natten.

Børste

Ha med deg en liten og enkel børste på tur. Snø som smelter gjør deg fort våt og fuktig. I arktisk er ofte snøen tørr og det er derfor enkelt å børste den vekk nå den legger seg på klær eller ting. En enkel oppvaskbørste funker perfekt. Men bruk den også ofte, og få vekk all snøen fra klærne og skoene dine. Slik vil du også holde deg tørr.

Termokopp

Ha med deg en liten termokopp, da kan du alltid ha noe varmt å drikke tilgjengelig, både når du går, men også i camp. Varm og sukkerholdig drikker er veldig bra på tur, selv liker jeg å ha en kopp varm solbærtoddy tilgjengelig.

Snackspose i lommen

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Mat og snacks er veldig viktig på tur. Enten du føler deg kald eller du trenger litt ekstra energi for å komme deg opp siste bakke. Ha derfor en liten snackspose i lommen som du kan spise av når du vil, uten at du må stoppe. Den kan inneholde hva du vil, men gode tips er rosiner, nøtter, sjokolade og vingummi.

Hold varmen i soveposen.

En god tur er ofte definert av hvor godt du sover om natten. Ha derfor en god og varm sovepose og et godt liggeunderlag med deg. Men dette holder ikke i seg selv. En sovepose fungerer som en termos, er du kald når du legger deg i den vil den ikke varme deg opp. Bruk derfor litt tid før du legger deg til å varme opp kroppen med aktivitet. Løping, knebøy og armhevinger er gode øvelser til å få kroppen god og varm.

Varmeflaske.

En varmeflaske i soveposen hjelper ikke bare med å holde varmen, men øker også komforten i soveposen! Bruk en flaske som tåler varmt vann (f.eks en nalgene) og hell kokene vann i den. Trekk så en sokk eller lignende over og legg den inntil kroppen din i soveposen. Men husk å ha noe imellom flasken og kroppen din. Kokene vann inntil huden kan bli skadelig.